fbpx

Parkingi
dla autobusów

Miejsca parkingowe
dla autobusów znajdziesz:
- na wprost Pijalni,
- pod kościołem.

Zobacz więcej!

Wpływ czekolady na zdrowie i samopoczucie

Mówi się, że w trakcie diety należy zrezygnować z czekoladowych słodkości. Czy faktycznie jedna kosteczka nie zaszkodzi? Nie da się ukryć, że czekolada musiała przebyć naprawdę ogromną drogę, zanim trafiła do sklepów i zaczęła rozkoszować podniebienia Europejczyków. Historia czekolady sięga ponad 4000 lat! Na przestrzeni wieków czekolada pełniła niezwykle ważne funkcje, a pozwolić na nią mogli sobie zaledwie nieliczni. Co warto wiedzieć o tym przysmaku?

Początki czekolady

Chyba nie ma na świecie osoby, która nie kochałaby smaku czekolady. Co ciekawe, w starożytnej Mezoameryce czczono ten przysmak! W starożytności czekolada była uznawana za dar od bogów. Wierzono w jej właściwości lecznicze. Miała również zapewniać powodzenie w życiu oraz szczęście. Często wykorzystywano ją dodatkowo podczas religijnych praktyk. Jako środek płatniczy miała wysoką wartość. Jak widać, w dawnych czasach czekoladę postrzegano nieco inaczej niż obecnie. Jej smak także odbiegał od tego, który znamy współcześnie.

To, co czyniło czekoladę wyjątkową, to głównie brak powszechnej dostępności. Dawniej czekolada biała przede wszystkim głęboki, wyrazisty smak. Mogli sobie na nią pozwolić jedynie członkowie wyższych klas społecznych. Stała się więc towarem elitarnym. Dość szybko odkryto również, że czekoladowy przysmak ma wpływ na psychikę. Po spożyciu czekolady poziom szczęścia bardzo szybko wzrastał.

Lata mijały, a czekolada stała się powszechnie dostępna. Jej rola się zmieniła. Współcześnie nie uważamy, że czekolada ma funkcję sakralną, jednak warto wiedzieć, jak wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. W końcu na temat tego przysmaku powstało sporo mitów, a niektóre z nich koniecznie trzeba obalić.

Czy czekolada jest zdrowa?

Każdy, kto spróbował czekolady, wie, że doskonale odpręża i relaksuje. Wykorzystywana jest również w celach pielęgnacyjnych. Działa niczym afrodyzjak. Czekolada ma wiele przeznaczeń, więc nie sposób policzyć je wszystkie. Najczęściej mówi się jednak o tym, że czekolada tuczy. Oczywiście, jeśli wybieramy czekoladę niskiej jakości, która ma ogromną zawartość cukru, dodatków wątpliwego pochodzenia, może ona zaszkodzić zdrowiu i figurze. Winne jest tutaj nie ziarno kakaowca, a producenci czekolady na masową skalę. Jakość czekolady ma ogromne znaczenie! Wyroby czekoladopodobne, niestety, sprawiają, że wokół prawdziwej czekolady narosło wiele mitów – także tych, mówiących, że jest to przysmak szkodliwy dla zdrowia, przyczyniający się do otyłości i chorób.

Czekolada wysokiej jakości

Jeśli wybieramy czekoladę, to wyłącznie tę wysokiej jakości. Nie kierujemy się wyłącznie ceną, wybierając tańsze zamienniki. W ofercie można znaleźć czekoladę mleczną, białą, gorzką, a także nowość – czekoladę ruby. Dostępne są klasyczne wersje, ale także z ciekawymi dodatkami, m.in. prawdziwym złotem!

Pozostaje jeszcze jednak pytanie – jak czekolada wpływa na zęby? Tutaj także warto zweryfikować kilka informacji. Przede wszystkim substancja, która jest zawarta w ziarnach kakaowca blokuje powstawanie próchnicy! To dlatego kakao jest składnikiem niektórych past do zębów. Choć mogłoby się wydawać, że jest zupełnie odwrotnie, wysokiej jakości czekolada nie będzie szkodliwie działała na stan naszego uzębienia. W porównaniu do innych słodyczy, np. landrynek czy krówek, czekolada wypada znacznie lepiej. łatwo się rozpuszcza, można ją dokładnie wypłukać, pozostaje niedługo w jamie ustnej, a zawarty w niej cukier szkodzi mniej niż np. cukier w krówkach, które przylepiają się do zębów.

Zbliża się okres świąteczny, dlatego bez obaw i wyrzutów sumienia możemy z tej okazji kupić czekoladowe przysmaki! Dostępne są zarówno świąteczne figurki z czekolady, jak i różnorodne tabliczki, których smak jest inspirowany okresem zimowym! Wybierając czekoladę tworzoną ręcznie w manufakturze, możesz mieć pewność, że jest doskonałej jakości!