Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady

Ogromnym atutem gorzkiej czekolady jest przede wszystkim to, że skutecznie zmniejsza zagrożenie ciężkimi, śmiertelnymi atakami serca. Jak zostało udowodnione, czekolada ciemna dodatkowo reguluje ciśnienie i powoduje spadek cholesterolu LDL we krwi. Ważne jest jednak to, że mówimy o wysokiej jakości czekoladzie, w której zawartość kakao wynosi więcej niż 60%! To właśnie taka tabliczka zawiera najwięcej czynnych składników.

Badania nad właściwościami gorzkiej czekolady

Właściwości kakao zostały zbadane przez naukowców z Virginia Polytechnic Institute and State University pod kierownictwem prof. Andrewa P. Neilsona. Wynika z nich, że nasiona z owoców kakaowca, które są bazą czekolady, zawierają związki roślinne, które wspomagają regenerację organizmu. Co istotne, kakao, a co za tym idzie – czekolada, to doskonałe źródło flawonoli. Są to pochodne flawonoidów. Do tej pory znano ich właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, jednak okazało się, że ich działanie jest znacznie szersze.

Gorzka czekolada na serce

Jedzenie gorzkiej czekolady pozwala na zminimalizowanie ryzyka śmiertelnymi atakami serca. Co więcej, w czekoladzie zawarte są oligomeryczne procyjanidyny, które mają działanie antycukrzycowe, a także zmniejszają zagrożenie otyłością! Jeśli wybierzemy tabliczkę, która zawiera powyżej 60% kakao, zapewnimy sobie jedno z najbogatszych źródeł czynnych bioflawonoidów. Zmniejszają one zagrożenie syndromem metabolicznym, wylewami, atakami serca.

Jak pokazują wyniki badań, jedna tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 60-70% kakao tygodniowo zmniejsza w populacji 10 tysięcy osób w ciągu 10 lat liczbę śmiertelnych ataków serca o 15 i ciężkich ataków serca o 70! Jedna tabliczka gorzkiej czekolady zjedzona na 10 dni, zmniejsza liczbę śmiertelnych ataków serca przez 10 lat w populacji 10 tysięcy osób o 10, z kolei ciężkich o 55. W praktyce oznacza to, że wspomaganie profilaktyki układu krążenia za pomocą gorzkiej czekolady jest nie tylko efektywne, ale także niedrogie.

Jaką czekoladę jeść dla zdrowia?

Trzeba pamiętać o tym, że wyłącznie gorzka czekolada jest aktywna. Badania przeprowadzone przez dr Susannę C. Larsson pozwoliły na uchwycenie związku między spożyciem gorzkiej czekolady a zmniejszeniem liczby ataków serca u mężczyzn. Panowie spożywający 63 g (lub więcej) czekolady gorzkiej tygodniowo wykazywali znacznie niższą podatność na ataki serca niż osoby, które w ogóle nie spożywały gorzkiej czekolady. Ryzyko ciężkiego ataku serca u mężczyzn jedzących gorzką czekoladę było aż o 17% niższe.

Od czego zależy korzystny efekt jedzenia gorzkiej czekolady? Przede wszystkim od ilości zawartych w niej bioflawonoidów. Wyróżniają się one działaniem antyzakrzepowym, przeciwzapalnym, a także działają jako antyoksydanty. Zmniejszają również koncentrację złego cholesterolu LDL we krwi oraz powodują trwały spadek ciśnienia.

Wcześniej podobne badania prowadziła grupa naukowców z Hershey Center for Health & Nutrition, pracujących pod kierownictwem dr Debry Miller. Podali oni, że pulpa z nasion kakaowca Theobroma cacao, czyli główny składnik gorzkiej czekolady, zawiera antyoksydanty. Porównując konkretne wskaźniki dla czekolady gorzkiej, czekolady gorącej w postaci proszku, wyciągów suchych z owoców jagód czarnych, żurawiny i granatu, najwyższą zawartość dobroczynnych składników wykazała gorzka czekolada. Pamiętajmy, aby kupować tabliczkę gorzkiej czekolady wysokiej jakości w sprawdzonych sklepach. Zwracamy uwagę na zawartość kakao oraz jakość użytych surowców.