Nagrody i wyróżnienia

Nagrody i wyróżnienia

Na swoim koncie cukiernik ma wiele sukcesów, osiągnięć i wyróżnień. Do najważniejszych z nich należą: dwukrotne uczestnictwo w Mistrzostwach Świata Cukierników – Rimini 2004 r. i Berlin 2006 r. oraz dwukrotne Mistrzostwo Polski Cukierników – I miejsce na Mistrzostwach Polski Cukierników – juniorów – Bydgoszcz 2004 r. i I miejsce na Mistrzostwach Polski Cukierników – seniorów – Poznań 2005 r. Oprócz tego pan Mirosław jest laureatem Honorowej Odznaki za zasługi dla Polskiego Rzemiosła Cukierniczego przyznawanej przez Stowarzyszenie Cukierników i Lodziarzy Rzeczypospolitej (Warszawa 2004 r.), uczestnikiem prestiżowego konkursu o randze światowej – World Chocolate Master (Warszawa 2005 r.), który był eliminacjami do Mistrzostw Świata w czekoladzie, laureatem II miejsca w konkursie na najlepszy deser lodowy „Hit Sezonu” (Wrocław 2006 r.), zdobywcą III miejsca w finale konkursie na najlepszy deser lodowy „Hit Sezonu” (Sopot 2006 r.), I miejsca za najładniejszy tort weselny – Eurosweet (Warszawa 2006 r.) i II miejsca w konkursie na najlepszy deser lodowy „Hit Sezonu” (Wrocław 2007 r.). Talent cukierniczy Mirosława Pelczara został również uhonorowany wyróżnieniem za kreatywny udział w cukierniczym konkursie – Eurosweet (Warszawa 2006 r.) oraz wyróżnieniem za kunszt cukierniczy „Bakepol” (Kielce 2007 r.). Pan Mirosław jest również członkiem Stowarzyszenia Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy RP, a konkursów z jego udziałem nie sposób zliczyć. – Wszystkie tytuły jakie były w Polsce do zgarnięcia to mam – przyznaje skromnie. – Cały czas mam jednak w pamięci udział w konkursie Word Chocolate Master. To był bardzo ważny i prestiżowy konkurs związany z czekoladą, do którego dostaje się światowa czołówka cukierników. Uczestnicy byli dużo starsi i bardziej doświadczeni ode mnie, więc wtedy nie mogłem z nimi rywalizować, ale już sam udział w tak prestiżowej imprezie to było dla mnie duże wyróżnienie – dodaje mistrz sztuki czekoladowej.

Dyplomy i wyróżnienia

Puchary

Medale