Doceń polskie
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Wyróżnienie dla M. Pelczar Chocolatier! Znak jakości produktu „Doceń polskie” a także tytuł TOP PRODUKT przypadł dziesięciu propozycjom z naszej oferty. Prestiżowe laury przyznane zostały w trakcie XXXIV certyfikacji żywności, która odbyła się 30 października br. w Sosnowcu. Organizowane przez Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” atestacje żywności odbywają się cztery razy w roku. Honorowy patronat nad oceną żywności sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
10 tytułów TOP PRODUKT dla czekolad M. Pelczar
Za nami czwarta ocena żywności organizowanych w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Wydarzenie miało miejsce 30 października br. w Sosnowcu. Obradom grona specjalistów przewodniczy Mistrz Kuchni, Mirek Drewniak. Poza nim, w jury zasiadają osoby zawodowo związane z branżą spożywczą.
W trakcie ostatniej w tym roku certyfikacji żywności Loża Ekspertów przyjrzała się 153 produktom z oferty 69 firm z całego kraju.
Jednym z laureatów audytu jest M. Pelczar Chocolatier. Certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” nagrodzono:
- Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty czarnej i skórką pomarańczową,
- Czekolada biała z japońską herbatą Matcha i kandyzowanym imbirem 25,9%,
- Czekolada biała z karmelizowaną esencją czarnej herbaty – bawarka 25,9%,
- Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty czarnej i skórką pomarańczową 70,4%,
- Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty kwiatowej i lawendą 70,4%,
- Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty kwiatowej z płatkami chabra i nagietka 70,4%,
- Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty owocowej i kwiatami jaśminu 70,4%,
- Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty Yerba Mate i skórką z cytryny 70,4%,
- Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty zielonej i liśćmi mięty 70,4%,
- Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją zielonej herbaty i trawą żubrówkową 70,4%.
Co ważne, propozycje otrzymały także zaszczytne tytuły TOP PRODUKT. Miano to jest zarezerwowane dla artykułów z maksymalną liczbą punktów (samymi „10”) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.
Warunkiem uzyskania godła jest zdobycie minimum 7,5 pkt. Każdy artykuł jest sprawdzany indywidualnie przez wszystkich członków Loży Ekspertów. Znak programu podkreśla nie tylko polskie pochodzenie żywności, ale oznacza przy tym, że sygnowane nim wyroby zostały pozytywnie ocenione przez specjalistów z branży spożywczej.
„Cudze chwalicie, swego nie znacie” – powiedzenie powszechnie znane i często używane. – My staramy się, by wyszło z obiegu w branży spożywczej. Program „Doceń polskie” koncentruje się bowiem na propagowaniu tego, co rodzime. Polska żywność oraz polskie firmy spożywcze mają do zaoferowania krajowym konsumentom doskonałej klasy produkty, jak chleb czy szynka tradycyjna. Pragnąc ich docenić oraz wyróżnić spośród wyrobów dostępnych na rynku przyznajemy certyfikat jakości produktu. Każdy wyrób otrzymuje go dopiero po przeprowadzeniu przez naszych ekspertów audytu i uzyskaniu pozytywnej oceny – mówi organizatorka Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, Karolina Szlapańska.