fbpx

Parkingi
dla autobusów

Miejsca parkingowe
dla autobusów znajdziesz:
- na wprost Pijalni,
- pod kościołem.

Zobacz więcej!

Dlaczego warto kupować prawdziwą czekoladę?

Dlaczego warto kupować prawdziwą czekoladę?

Prawdziwa czekolada to wyjątkowe dzieło sztuki. W dzisiejszych czasach wcale nie jest łatwo znaleźć bardzo dobrą jakościowo czekoladę. Dlatego warto, zwrócić uwagę na to, co kupujemy oraz co znajduje się w składzie produktu. Ponieważ dla właściwości prawdziwej czekolady naprawdę warto to zrobić. Wyjątkowy smak i niezapomniane doznania, dla  których warto zgrzeszyć, to nie tylko cukier.

Czym jest prawdziwa czekolada?

Warto zacząć od tego, czym tak naprawdę jest prawdziwa czekolada. Czekolada powstaje z ziaren kakao i to one powinny stanowić jej główny składnik. W jej składzie nie powinny znajdować się, żadne sztuczne dodatki i tłuszcze inne niż masło kakaowe. Czekolada powinna zawierać jak najwięcej kakao najwyższej jakości. Dlatego warto wiedzieć, skąd pochodzą ziarna kakao użyte do produkcji czekolady. Czekolada przeszła długą drogę zmian, aby stać się produktem, który znamy dzisiaj. Historia czekolady sięga kilku tysięcy lat wstecz. Jej początki znajdują się na terenach Zatoki Meksykańskiej, gdzie uważana była za dar od bogów. Cywilizacja Majów używała kakao jako środka płatniczego, natomiast Aztekowie traktowali je jako święty napój. W Europie kakao poznano po wyprawach Krzysztofa Kolumba, przywiezione przez konkwistadorów zaczęło cieszyć się popularnością. Ciekawostką jest, że we Francji kakao rozpowszechnił Ludwik XIV, który spożywał je na dworze królewskim i za jego przykładem poszli inni europejscy władcy. Czekolada, jaką znamy, dzisiaj jest zupełnie innym produktem, produkowana w tabliczkach zaczęła być dopiero w 1849 roku po wynalezieniu prasy, za pomocą której wydobywano z ziaren – masło kakaowe. W XX wieku pojawiła się czekolada mleczna, ponieważ zaczęto dodawać w czasie produkcji mleko skondensowane. Kakao uprawia się w wielu krajach, ale głównie rośnie w Ameryce Środkowej, Afryce, Indiach i na Dalekim Wschodzie. Dzisiaj produkuje się czekoladę komercyjnie w wielkich fabrykach, ale najcenniejsze są niewielkie miejsca, które produkują produkty zupełnie innej jakości. Małe manufaktury, dla których najważniejsza jest jakość, a czekolada to pasja. Selekcjonowane ziarna kakao oraz najlepszej jakości dodatki powodują to, że mistrzowie cukiernictwa tworzą czekoladowe cuda. Wyjątkowy smak oraz aromat wszystko to zamknięte w tabliczkach, pralinach i innych wyrobach. Stworzone dla delektowania się smakiem i aromatem oraz przeżywania wyjątkowych chwil. Właśnie takie czekolady znajdziecie w M. Pelczar Chocolatier. 

Korzyści wynikające z jedzenia czekolady

Najważniejszą korzyścią płynącą ze spożywania czekolady jest fakt, że poprawia ona nastrój. Czekolada podnosi poziom serotoniny w organizmie, czyli hormonu odpowiedzialnego za nasz nastrój, kiedy jego poziom wzrasta, jesteśmy szczęśliwsi. Czekolada zawiera również wiele innych substancji korzystnie wpływających na organizm takich jak magnez i żelazo. Wspomaga koncentrację i spowalnia procesy starzenia. Zawiera ważne dla naszego zdrowia witaminy z grypy A, B i E. Ważne jest to, aby wybierać czekoladę naturalną, tworzoną z najwyższej jakości produktów. Wtedy będziemy mogli delektować się smakiem bez wyrzutów sumienia.