fbpx

Dlaczego kakao to dar Afryki? Poznaj nową linię czekolad od M.Pelczar Chocolatier

Dlaczego kakao to dar Afryki?

Czekolada najwyższej jakości musi być tworzona z doskonałych składników. Pasja, miłość i ogromna wiedza sprawiają, że w M. Pelczar Chocolatier powstają najlepsze czekolady. Prawdziwa czekolada to gwarancja niezapomnianych doznań smakowych, dlatego warto wiedzieć, jaki jest skład produktów, które wybieramy. Dobra czekolada charakteryzuje się wybornym smakiem i tworzona jest z wyjątkowych i starannie wyselekcjonowanych składników. Najważniejszym składnikiem każdej czekolady jest kakao i to od niego zaczyna się cała historia. Ziarna kakao wykorzystywane w produkcji czekolady, mogą pochodzić z wielu różnych miejsc na całym świecie. Ciekawostką jest sama historia czekolady, która jest bardzo długa i w ciągu wielu lat proces jej tworzenia ulegał znaczącym zmianom.

Kakao z Afryki

Historia czekolady jest bardzo bogata i początki jej wykorzystywania możemy odnaleźć w  cywilizacjach Majów i Azteków. Kakao do Europy sprowadzone zostało po wyprawach Krzysztofa Kolumba przez konkwistadorów. Przez lata zyskało popularność i przeszło ogromną ewolucję do formy takiej, jaką znamy w dzisiejszych czasach. Jednak warto wiedzieć, że kakao uprawiane jest nie tylko w Ameryce Środkowej, ale również w Indonezji i w Afryce. Kakao powstaje z nasion owoców kakaowca właściwego, którego obecnie największe uprawy znajdują się właśnie w Afryce. Kakaowiec do wzrostu potrzebuje wilgotnego i gorącego klimatu, a taki zapewnia mu charakter strefy okołorównikowej, gdzie uprawiany jest na żyznych i przewiewnych glebach. Proces powstania kakao jest dość długi i trudny, dojrzałe owoce kakaowca są ścinane z drzew, a następnie rozcinane w celu wydobycia nasion. Dojrzałe nasiona to właśnie ziarna kakao, które są wyłuskiwanie, a następnie suszone, czyszczone i pakowane w worki, po czym są sprzedawane pośrednikom przez gospodarstwa i plantacje. Surowe ziarna są sprzedawane dalej, ponieważ czeka je proces obróbki i przetworzenia. Ziarna są rozgniatane w celu usunięcia z nich łusek. Kolejno poddawane są paleniu i mieleniu, a efektem tego procesu jest masa kakaowa, z której może powstać kakao w proszku lub masło kakaowe. Aktualnie największymi eksporterami ziaren kakaowca są kraje Afryki takie jak Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Nigeria oraz Kamerun. 

Czekolady z Żyrafą

Wyjątkowa seria Czekolady z Żyrafą Asante Sana powstała w dedykacji dla Afryki. Jest to forma podziękowania za doskonałej jakości kakao pochodzące z krajów Afryki Zachodniej, gdzie jest uprawiane od wielu lat i dla dużej części ludzi jest podstawą utrzymania. Dzięki ich ciężkiej pracy, możemy cieszyć się każdego dnia doskonałym smakiem czekolady. tworzonej z najwyższej jakości Afrykańskiego kakao. Czekolady M. Pelczar Chocolatier tworzone są z pasją i miłością do sztuki cukierniczej. Dbałość o najwyższą jakość składników i detale sprawia, że nasze produkty są wyjątkowe. W kolekcji Czekolady z Żyrafą znajduje się kilka opcji do wyboru w zależności od preferencji. Czekolada deserowa o zawartości 80,1% kakao, czekolada gorzka o zawartości 70,4% kakao a dla osób lubiących delikatne i słodkie smaki znajduje się czekolada mleczna oraz biała. Każdy może teraz wybrać swoją ulubioną Czekoladę z Żyrafą.