Czym się różni czekolada deserowa od gorzkiej?

Każdy lubi od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. A jeśli już sięgamy po słodycze, warto, aby były najwyższej jakości. To dlatego dobrym wyborem będzie czekolada. Z pewnością każdy spotkał się ze stwierdzeniem, że prawdziwą królową czekolad jest czekolada gorzka. Ważne, aby miała w swoim składzie co najmniej 70% kakao. Czekoladowe przysmaki uwielbiają nie tylko dzieci, ale także dorośli. W sklepach znajdziemy całe mnóstwo czekolad: białe, mleczne, deserowe i gorzkie. Nie kierujmy się jednak wyłącznie ceną. Niskiej jakości, tanie czekolady są często wyrobem czekoladopodobnym, który zawiera sporo cukru. Kupując czekolady od producenta, możemy mieć pewność, że wybieramy naturalny produkt z naturalnymi dodatkami, np. orzechami, suszonymi owocami czy przyprawami.

Ze względu na to, że wybór czekolad jest naprawdę ogromny, każdy może wybrać dokładnie taką czekoladę, jaką lubi najbardziej. W 2018 roku pojawił się także nowy gatunek czekolady – czekolada Ruby! W ofercie można również znaleźć czekolady do picia, które będą idealnym wyborem w jesienne i zimowe wieczory. No dobrze, ale która czekolada jest najlepsza – gorzka czy deserowa? Na którą najlepiej się zdecydować?

Czekolada gorzka czy deserowa – którą wybrać?

Jak w przypadku wszystkich słodkości, ogromne znaczenie ma umiar. Jeśli będziemy spożywać czekoladę bardzo często, możemy uodpornić się na magnez, który jest w niej zawarty. Oczywiście musimy pamiętać również o tym, że czekolada jest kaloryczną przekąską, więc spożywamy ok. 3 kostki dziennie, a nie całą tabliczkę. W przeciwnym razie zwiększymy ryzyko nadwagi.

Wbrew powszechnym przekonaniom, czekoladę można spożywać na diecie. Sięgamy jednak po czekoladę gorzką lub deserową. Czym one się różnią? Czekolada deserowa w swoim składzie zawiera od 30 do 70 procent miazgi kakaowej. Reszta składników to tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki. Ma ona wiele cennych składników odżywczych, dlatego, jeśli zależy nam na tym, aby utrzymać linię, wybierajmy ją jako alternatywę dla czekolady mlecznej czy białej.

Mówi się, że najlepszą z czekolad jest czekolada gorzka. I jest w tym sporo prawdy. Wysokiej jakości czekolada gorzka w swoim składzie zawiera co najmniej 70% kakao. Ciemne czekolady mogą mieć oczywiście większą zawartość miazgi kakaowej. Niektóre tabliczki mają 80, a nawet 95% kakao w składzie. Dzięki temu mogą poszczycić się naprawdę niską zawartością cukru. Czekolada gorzka jest najbardziej wartościową. Zawiera polifenole, czyli wolne rodniki, które opóźniają procesy starzenia. Cenne składniki zawarte w gorzkiej czekoladzie mają pozytywny wpływ na nasze szkliwo. Co więcej, spożywanie kilku kostek ciemnej czekolady dziennie skutecznie poprawia nasz nastrój. Pamiętajmy jednak o umiarze – ok. 3 kostki będą wystarczające.